auto wassen zonder krassen

Uitleg om het het zelf op het juiste manier te doen!

Auto wassen: was jij je auto zonder te krassen!?

 

De echte autoliefhebber wast de auto natuurlijk regelmatig met de hand. Via autowassen zorg je voor een maximale bescherming en hou je je auto glanzend. Een emmer met sop, een spons en je kunt aan de slag.Toch? Nou....Er liggen wel de nodige gevaren op de loer. Dikke kans dat je nu, zonder dat je dat weet, je auto onder de krassen aan het brengen bent! In deze auto wassen special leggen we je stap voor stap uit hoe je de auto optimaal wast: wassen zonder krassen!

 

Auto wassen = krassen?

De auto wassen kan op vele manieren, maar er is eigenlijk maar een goede manier: met de hand! Wasstraten, hoe handig en 
tijdbesparend ze ook zijn, bevorderen absoluut niet de glans en reflectie van de lak, en dat is toch waar het een beetje om draait. Essentieel is het gebruik van de juiste materialen en wasmiddelen. Vergeet de oude spons maar, deze is alleen handig om de ramen van het huis mee te lappen! 
 
auto wassen

Auto wassen met spons = krassen aanbrengen!

Standaard spons 

Het grootste nadeel van een standaard spons is namelijk dat vuil en zand zich op kan hopen in de spons. Dit vuil veroorzaakt vervolgens de bekende 'swirls' in de lak, de cirkelvormige krassen die in vol (zon)licht altijd zeer goed te zien zijn. Een veel beter hulpmiddel is een microfiber washandschoen of een microfiber spons. 

Microfiber is een stof die samengesteld is uit polyamide en elastane en bevat een ontelbare hoeveelheid dunne vezeltjes. Dit werkt veiliger en beter dan een conventionele spons. 

 
 
 

Microfiber spons / washandschoen

De microfiber sponsen en/of washandschoenen kunnen enorm veel water opnemen en zijn daarom zeer aangenaam in gebruik.Bijkomend voordeel is je na afloop de spullen gewoon in de wasmasmachine kan doen en op 40 graden zonder wasverzachter kunt uitwassen, zodat ze honderd procent schoon zijn voor de volgende autowasbeurt.

Wassen doe je bij voorkeur -na grondig afspuiten van de auto, dat spreekt voor zich- met twee emmers water. Dit houdt in dat je een emmer gebruikt voor het sop en een tweede emmer om telkens opnieuw je washandschoen of micofiber spons in schoon te spoelen. Zo voorkom je dat vuil, afkomstig van de carrosserie, het sop vervuilt en in de washandschoen terecht komt. Doe je dit niet krijg je gegarendeerd swirls in je lak. Je zult er versteld van staan hoe smerig en zwart je spoelwater er na afloop uitziet. Dat wil je niet in het sop hebben! 

 

Juiste emmer

Emmers zij er in vele vormen en maten, maar een grote emmer van tien tot vijftien liter heb je toch wel nodig. Een heel handig en voor een autodetailer onmisbaar hulpmiddel is een zogeheten Grit Guard. Dit is een rooster dat onderin de emmer(s) gelegd wordt. Zand en vuil zakt door het rooster naar de bodem van de emmer en kan zo niet meer gauw opnieuw opgenomen worden door de wasschandschoen. Zo voorkom je dus iedere mogelijkheid voor het opnieuw creëren van swirls!

 
 
  
wassen met 2 emmers

Zeer effectief: autowashandschoen & grit guard rooster.

Swirls in lak

Fijne krasjes in de lak worden ook wel swirls en waskrassen genoemd. Glans is daarom voor meer dan 95% afhankelijk van juist de 'afwezigheid' van swirls. Swirls beperken de glans van de lak omdat het licht verstrooid wordt gereflecteerd.Bij donkere lakken in fel zonlicht zijn swirls zichtbaar als een soort spinnenweb van fijne krasjes, maar deze krasjes zijn niet voelbaar. Je kan deze lak weer herstellen door te polijsten, omdat polijsten een vak apart is raden wij het zelf aan om het niet zelf te doen. Door zelf te polijsten met een machine. Kan je je lak beschadigen doordat je lak te warm word. hiermee ontstaan er hologrammen.

Wij kunnen door de lak te polijsten de waskrasjes cq. swirls verwijderen en zo de glans en reflectie herstellen. Hiervoor werken wij met diverse behandelingen. Dat kan al vanaf € 179,99 incl btw.

Klik voor een overzicht van de behandelingen hierop

 
 
  
Autolak krassen

Kijk eens naar je lak als de zon goed schijnt, bovenstaande herkenbaar?

Goede shampo

Maak gebruik van een goede shampoo, en doseer deze volgens de gebruiksaanwijzing van het desbetreffende merk, meer is dus niet altijd beter, overdosering van shampoo kan een tegengesteld effect hebben op de voedende, sealende, en beschermende (wax)lagen. Vul je emmer met lauwwarm water en doseer de juiste hoeveelheid shampoo. Zorg dat de shampoo goed opgelost is in de emmer, hoe meer schuim hoe beter! 

Op het moment dat je begint met het wassen werk je van boven naar beneden. Begint dus met het dak, daarna de ramen, daarna de bovenste helft van de deuren/zijpanelen en daarna de bumpers en onderste helft van de deuren/zijpanelen. Maak flink gebruik van de tweede emmer methode, en spoel dus regelmatig je washandschoen of spons uit in de spoelemmer. Indien noodzakelijk: vervang bij extreme vervuiling van de spoelemmer tijdig het spoelwater.

 

Afspoelen

Nadat hele auto goed is gewassen spoel je de auto af met water. Spoelen gaat eenvoudig met een 'open tuinslang', dus zonder spuitstukken erop. Wees er zeker van dat alle zeepresten goed zijn weggespoeld. Vervolgens kan de auto gedroogd worden. Vergeet in dit geval de oude bekende zeem, want het drogen van de auto kan het allerbest gedaan worden met een speciale droogdoek of watermagneet. Het voordeel van een droogdoek/watermagneet is het feit dat de doek zeer zacht is, geen beschadigingen en krasjes kan aanbrengen aan de lak en een veelvoud van zijn eigen gewicht aan water kan absorberen.

 

Zeer absorberend

In de meeste gevallen is het zelfs mogelijk om de auto in een keer helemaal te drogen zonder dat je tussentijds de droogdoek of watermagneet uit hoeft te wringen. Vouw de doek niet op maar gebruik het totale oppervlak van de droogdoek/watermagneet. 

Drogen doe je net als het wassen van boven naar beneden door de doek over de lak heen te trekken. Alle restanten water zullen nu geabsorbeerd worden door de doel en dit zal uiteindelijk een vlekvrij resultaat opleveren.

 
 

Uitgebreid wasprogramma? 

Tot zover de basis voor het wassen van je auto. Voor wie een stap verder wil gaan wordt nu het foamen van de carrosserie, het reinigen van lastig bereikbare en vaak vergeten delen en het reinigen van de motorruimte behandeld.

Auto foamen

Om de carrosserie optimaal te reinigen voordat je de auto met de hand gaat wassen kun je de auto eerst foamen. Hiervoor heb je nodig: een normale hogedrukreiniger, een foamgun en een faomconcentraat. Met een foamgun zorg je ervoor dat je op een veilige manier het grovere vuil kunt afvoeren van je auto, voordat je de auto verder gaat wassen. Zo voorkom je dat er onnodig zand en vuil op je lakwerk zit wat bij het wassen alsnog swirls en krasjes kan veroorzaken. 

 
auto schuimen

Als 't beste alleen goed genoeg is foam je de auto ook.

 

foamconcentraat in maatflesje

Breng de juiste mengverhouding foamconcentraat met warm water aan in het maatflesje. Het is ook goed mogelijk om wat shampoo toe te voegen, biologische reinigers, ontvettende middelen etc. Hier kun je zelf naar hartelust mee experimenteren. Ga op enige afstand van de auto staan en spuit met een vloeiende en voor zover mogelijk een dekkende beweging een laag foam op de auto. Laat dit enige minuten intrekken. Je zult zien dat grof vuil nu wordt losgeweekt, ingesloten en veilig afgevoerd van je lak. Spoel naderhand de auto af met de tuinslang.

Grondig reinigen

de tweede optie is het grondig reinigen van trims, kentekenplaten, roosters, grilles enzovoort. Een geconcentreerde allesreiniger en een kwastje zorgen ervoor dat alle naadjes en kieren waar je met de washandschoen niet goed bij kunt grondig schoon worden. Spuit een hoeveelheid allesreiniger (bijvoorbeeld een All Purpose Cleaner) direct op het schoon te maken onderdeel en laat dit eventjes intrekken. 

Borstel hierna het onderdeel grondig schoon en spuit naar gelang nog wat allesreiniger bij. Veel voorkomende plekken van 'vergeten' vervuiling zijn de wielkasten, de onderkant van de portieren aan de binnenzijde, de dorpels, deurscharnieren en de randen rondom de achterklep/C-stijl. Werk op deze manier de hele auto rond en begin vervolgens aan het wassen.

Motorcompartiment 

Er heerst bijna een taboe op het schoonspuiten van het motorcompartiment, maar met een beetje beleid en gezond verstand is dit prima te doen. 

Neem voorzorgsmaatregelen door elektrische componenten, een open luchtfilter en dergelijke goed in te pakken met folie, tape of plastic.

 
 
motorruimte reinigen

Motorcompartiment schoonspuiten: met beleid.

Ontvettende reiniger 

Spuit met een ontvettende reiniger of speciale enginecleaner de motorruimte in op de delen die versmeerd en vettig zijn. Laat dit even inwerken om vervolgens de boel schoon te borstelen met een kwast of zachte borstel. Pak vervolgens de tuinslang (op sproeistand) of de hogedrukreiniger en spuit van gepaste afstand het motorcompartiment schoon. Ga dus niet met de spuit als een ongeleid projectiel over je blok heen, dat is vragen om problemen. Een beetje nattigheid kan geen kwaad, maar voorkomen is beter dan genezen.

welke Producten?

Wilt u producten gaan gebruiken voor een optimaal resultaat en om het zelf te doen. Neem dan contact met ons op. Wij zullen je een lijstje met  welke producten en waarvoor deze bedoelt zijn toezenden per mail. Deze producten kunt u bij ons of op diverse website's kopen.

Reageren is uitgeschakeld voor dit bericht.