Autoruiten makkelijk schoonmaken!

Autoruiten schoonmaken

Autoruiten worden helaas snel vies. Gelukkig zijn er een aantal makkelijke en milieuvriendelijke manieren om autoruiten snel en gemakkelijk schoon te maken!

Er zijn diverse middeltjes te krijgen in de bouwmarkt en bij automaterialenzaken om de ruiten van uw auto schoon te maken. Denk hierbij aan ruitenwisservloeistof, ruitenreinigers en speciale reinigers die een coating achter laten tegen condens en druppelvorming. Behalve dat deze producten relatief duur zijn, zijn ze ook nog eens slecht voor het milieu! Met onderstaande huis-, tuin-, en keukenmiddeltjes kunt u de ruiten van uw auto goedkoper en milieuvriendelijker schoonmaken en schoon houden.

De autoruit aan de buitenkant als nieuw laten glanzen

Een bekende handelaarstruuk is om met een natte krant uw ruit schoon te maken als hier niet teveel troep op zit. Het inkt van de krant trekt in de kleine groeven van de ruit (met het menselijk oog niet waarneembaar) en trekken het vuil eruit. Uw ruit is nog nooit zo schoon en glanzend geweest!

auto ramen schoonmaken

Insecten verwijderen van uw autoruit

Met name in de zomer lijkt uw autoruit een kerkhof van insecten. Niet alleen vervelend maar ook nog eens hinderlijk! Om insecten en ander vuil van uw autoruit te verwijderen kunt u een vochtige doek met daarop natriumbicarbonaat gebruiken. Reinig de ruit hiermee en vervolgens neemt u de autoruit af met schoon water.

Zorg voor goede ruitenwissers

Ruitenwissers zijn met ons natte klimaat van levensbelang: een goed zicht is zeer belangrijk om veilig onderweg te kunnen zijn. Zorg daarom ervoor dat uw ruitenwissers in goede conditie zijn: vervang deze onmiddelijk wanneer deze beginnen te strepen, want met name in de winter (zeker wanneer er gestrooid is) wordt het strepen van ruitenwissers alleen maar erger.

Ook moet de afstelling van de ruitenwissers goed zijn: wanneer tijdens het wissen van de voorruit nog steeds water zichtbaar is op het net gewiste deel dan is de afstelling van de ruitenwisser op de ruit te slap: de wisser voert net te weinig druk op de voorruit uit om het oppervlak goed te kunnen wissen. In dit geval dient u de ruitenwisserarm (of beide ruitenwisserarmen) iets meer richting ruit te buigen zodat de druk op de voorruit toeneemt. Wanneer de ruitenwisser op de ruit “springt” (of “danst”) en er dwarsstrepen water over de gehele lengte van het ruitenwisserblad staat de ruitenwisser te strak op de voorruit. Om dit te verhelpen dient de de ruitenwisserarm (of armen) iets van de ruit af te buigen zodat deze iets minder druk uitoefent op de voorruit.

Een schone autoruit in de winter

De winter staat garant voor sneeuwval of bevroren autoruiten. Omdat krabben een hoop tijd kost en niet iedereen zijn hobby is, is het plaatsen van karton of folie een handige truuk. Zorg dat de ruitenwissers tussen karton of folie en de autoruit zitten, zodat deze niet vast vriezen.

Zorg ervoor dat de ruiten aan de binnenzijde van de auto goed schoon zijn, dit verkleint de kans op het beslaan van de ruiten aanzienlijk.

Wanneer u de overige ruiten nog moet krabben, laat dan de motor niet lopen. Dit is zeer slecht voor het milieu!

Een bevroren autoruit aan de binnenzijde ontdooien

Veel oudere auto’s, maar ook auto’s waar vocht in de auto aanwezig is, hebben in het winter het probleem dat de binnenzijde van de ruit ook bevroren is. Om dit snel weg te krijgen kunt u het beste een washandje pakken en deze vullen met wat zout. Maak het vervolgens vochtig en behandel de voorruit en achterruit met het washandje met zout. De ruit zal nu snel ontdooien (sneller dan met de kachelmotor van uw auto) en lang schoon blijven.

Goedkope en milieuvriendelijke ruitenwisservloeistof

Een goede antivries voor uw ruitensproeiers kunt u eenvoudig zelf maken: door een liter spiritus met 1 kop water en 2 eetlepels afwasmiddel (voor krachtigere afwasmiddelen voldoet 1 eetlepel ruimschoots) heeft u een goedkopere ruitensproeiervloeistof dan wanneer u deze in de bouwmarkt, tankstation of automaterialenzaak koopt.  Bovendien is deze zelfgemaakte ruitenwisservloeistof aanzienlijk minder milieuvervuilend!

Reageren is uitgeschakeld voor dit bericht.